Snyder du dig selv: Garantien gælder også på de frie værksteder

Hvis du køber en ny bil, så kan du frit vælge, hvilket værksted der skal foretage bilens serviceeftersyn - uden at bilens garanti ophører.


Du kan frit vælge, hvilket værksted, som skal foretage serviceeftersynene af din nye bil.

Alt for mange bilejere tror, at garantien på en ny bil ophører, hvis serviceeftersyn ikke laves hos en autoriseret forhandler. Loven siger dog det modsatte, og bilejerne får samme service og sikkerhed på et frit værksted.

”Bilkøbere får ofte det indtryk, at de er bedst stillet, hvis de får bilen serviceret der, hvor de har købt den. Men det passer simpelthen ikke. De frie værksteder er fuldt ud i stand til at foretage disse serviceeftersyn, og garantien kan der ikke rykkes ved.

Alligevel er der alt for mange bilejere, der ikke ved, at de kan få serviceret bilen hos deres lokale mekaniker, som de er trygge ved, og som oftest er billigere”, siger Erik Rasmussen, der er direktør i Dansk Bilbrancheråd.

Frit værkstedsvalg

En ny bil leveres med fabriksgaranti. For at opretholde denne garanti er det eneste krav, at bilen kommer til de planlagte serviceeftersyn.
Mange bilejere tror dog fejlagtigt, at disse serviceeftersyn skal foretages hos den autoriserede forhandler, hvor bilen er købt.
Men siden 2003 har loven sikret frit værkstedsvalg, hvilket forpligter bilsælgeren til at opretholde garantien, så længe serviceplanen er overholdt – uanset hvor eftersynet er foretaget!

Jo, garantien dækker

Brancheforeningen undersøgte i december 2020 bilejernes adfærd i en Epinion-undersøgelse. Blandt andet bad de bilejere, der kun anvender autoriserede værksteder, forklare, hvorfor de holder sig til de autoriserede.
Ud af 10 valgmuligheder var én af topscorerne udsagnet: Fordi, så er jeg sikker på, at garantien dækker. Ikke mindre end 25 procent af de adspurgte satte kryds ved den mulighed.

”Det er et kæmpe problem for både forbrugerne og de frie værksteder, at så mange danskere ikke kender til lovgivningen. Forbrugerne risikerer jo at snyde sig selv, når de tror, at de ikke frit kan vælge deres værksted”, fortæller Erik Rasmussen.

Står inde for sit arbejde

Hos mange frie værksteder oplever man ofte, at faste kunder, der køber ny bil, pludseligt undlader at besøge værkstedet for at få bilen serviceret i en periode.
Det kan de ellers roligt gøre. De frie værksteder gennemgår bilen på samme vis som et autoriseret værksted, og de har som regel skræddersyede tjeklister til samtlige bilmodeller.

Ligesom der naturligvis kun bruges godkendte reservedele og væsker.

Seneste nyheder
Husk det vigtige airconditions-service
03-05-2023

Det er vigtigt for din bil, at din aircondition er serviceret og vedligeholdt, da det ellers kan end…

Læs mere
Husk at booke tid til hjulskifte i god tid
10-03-2023

Inden længe banker foråret på døren med en kraftigere sol og højere temperaturer som følge. Dermed b…

Læs mere
Vidste du?
14-02-2023

Hvis du overvejer at købe ny bil, så kan du holde ved dit velkendte værksted. For fabriksgarantien…

Læs mere